zondag 16 november 2014

toetje

      Na een minder geslaagde werkweek is het zaak je goed te ontspannen in het weekend. Dat lukt altijd prima met een etentje met onze oudste vrienden. F. had weer heerlijk gekookt met als hoogtepunt een toetje van Carine Lippens, zomaar van internet geplukt. F. heeft er ook nog een bolletje ijs bijgedaan. Kerstwaardig! 
Peertjes met vijgenpuree
 Ingrediënten
          4 doyenné-peren (middelgrote)
        4 verse vijgen
         sap van 1 limoen
          2 eierdooiers
        1l dessertwijn 
          5 el fijne suiker
        1 bolletje gekonfijte gember (in plakjes)
         1 cm gemberwortel (vers en geschild)
         1 takje verse munt

** Bereidingswijze : Voorbereiding: Schil de peren en de gemberwortel. Snij de gekonfijte gember in plakjes. Pers de limoen. Breng de wijn aan de kook met de gemberwortel en het limoensap. Pocheer de peren 20 minuten in de wijn, tegen de kook aan. Laat afkoelen in de pan en daarna goed uitlekken. Halveer de vijgen. Lepel er het vruchtvlees uit. Doe het met 4 el fijne suiker in een pannetje. Laat, al roerend, 1 minuut koken. Laat afkoelen. Snij een kapje van de peren. Lepel er het klokhuis uit. Vul ze met de vijgenpuree. Zet het kapje er weer op. Klop de eierdooiers los met de rest van de suiker en 4 el pocheervocht van de peren. Zet in een warmwaterbad en klop weer tot de saus indikt.
Schik de peren op bordjes en lepel er de warme saus bij. Werk af met plakjes gekonfijte gember en een plukje verse munt. Serveer meteen.
recept is van